Dette kan du oppdage på turen rundt Jeløya

Les saken

Navnet har for øvrig flere tolkninger. De gammelnorske ordene Elundi og Jolund betyr henholdsvis brenning/skum og hvite strender, og vi kjenner igjen både værutsatte områder og fine sandstrender rundt øya.

Tekst: Frank Pedersen og Svein Bromander
Foto: Glenn Meling

Løpet starter sør på øya ved båthavna i Søly  og går forbi Framnes, det som på folkemunne kalles for Glommalandet. Det har ikke noe med elva Glomma å gjøre, men er en avledning av navnet Blommen.

Baden-Baden er et annet navn som tilhører området. Det var navnet på en gammel bygning som hørte til et av de to teglverkene som fantes i området på 1800-tallet.Bygningen er revet for lengst. Gården Bråten var sentral i området ,og rester av den gamle lindealleen kan sees til høyre for løypa.

Inne i skogen på Reiertangen ser vi steinmurene fra et hus av nyere dato. Folk bodde  her for 100 år siden.

Lengst øst i Reierbukta ligger den rødmalte Radiohytta. Navnet fikk den etter å ha spilt en rolle i et radioteater på 1930-tallet. En gammel steinbrygge ligger nedenfor Der fortøyde båter som skulle til ærverdige Reier gård som i sin tid var representasjonsbolig for Borregaard.

Så renner en bekk ut innerst i bukta, og her krysser du den eneste ørretgytende bekken på øya.

Alby gård til høyre. Opprinnelig Adalbyr som betyr hovedgård og var trolig sentral i bosetningen omkring folkevandringstida på 4-500-tallet. Alby er trolig den eldste gården på øya.

Hele kysstrekningen sør på øya var befestet av tyskerne under den 2. verdenskrig, og før du kommer til  Bredebukt slynger de delvis sammenraste skyttergravene seg gjennom terrenget helt ute ved kysten.

Nå går det bratt oppover mot Rødsåsen som er 70 meter høy og kompakt lavabergart. Bare skiferområdet på Nes avviker fra lavabergartene som dominerer hele øya- Rombeporfyr og Basalt. Fra åsen her kan du se inn i 6 av de gamle fylkene. Murrester i området tyder på at åsen har vært befestet- en mulig bygdeborg. Åsen er også i eldre tider benyttet som varslingsstasjon med bål for å varsle angrep fra sjøen. I nyere tid kom et mer moderne system på plass, et betjent system som dekket området fra Sørlandet og til Kristiania.

Ridebanen, som på 1880 – tallet ble anlagt av  gårdeier og kunstmaler Schwendzen, passeres med en registrert hellegravhaug i beitelandet.

Kasekilen kommer,med et av de eldste husene på Jeløy og ferskvannskilden som synes ved lavvann. Deretter  kommer du inn i området langs stranden hvor bryggepilarene fra Charlottenborg teglverk stolt har holdt stand mot vær og vind i årene fra det ble nedlagt i 1907. Flere hus i Moss og Jeløy som står i dag ble bygget med stein herfra.

På Hesteberget ser du restene av en kanonstilliung som ble bygget i 1922 .Den skulle beskytte luftrommet inn mot Oslo, men var aldri i bruk.  Den nedlagte radiostasjonen bak fører videre til et område med taksiv og kobberlav før vi ser den tidligere torpedostasjonen som ble bygd i 1916 og brukt til øvelsesskyting fram til 1979.

På Tronvik var det fergeleie og regelmessig organisert trafikk til Horten allerede på 1500 – tallet.

Refsnes gods, lystgården som nå er hotell, ruver i landskapet,forøvrig et område hvor Misteltein trives godt, og hvor hoppbakken Store Refsneskollen kan skimtes bak de nederste blokkene. Bakken var i bruk i 1930 -åra og bakkerekorden var 62 meter.

Dragonfjellet styrter seg ned i fjorden ved Rambergnebba. Det gjorde også etter sagnet en dragonsoldat til hest på 1700 – tallet. Han var forlagt på Dragonsletta ved Sørstranda men red feil i mørket.

Ramberggårdene, anlagt på 1300 -  tallet, forseres med Rambergåsen i bakgrunnen og vi nærmer oss områdets eneste kjente hellerissingsfelt. Fuglevik til venstre ,som har fått navnet etter ful som betyr stinkende og henspeiler på lukten ved lavvann.

Ut på Nesveien og midt imellom den eldste skolen på Jeløy,omgangsskolen  i drengestua på Ås søndre, og den andre skolen på Nordre Jeløy bygd i 1885, starter klatringa opp mot Bjørnåsen.Her er det merka løyper til både toppen og til Bjørnehula under toppen. Øverst ligger en enorm flyttblokk fra istiden. Steinen kommer visstnok fra Gjøvikområdet

Du nærmer deg østsiden av øya, og på veien videre nedover fra Renneflottveien oppdager du veiskiltet som gir deg nye krefter.Lokale hytteeiere har gitt stien navnet Bedringens vei.

Langs Mossesundet dukker det stadig opp sementerte pullerter. Disse ga feste til store tankskip som lå i opplag under 70 -tallets oljekrise.De fleste båtene tilhørte Biørn Bjørnstads rederi.

Ved Kjellandsvik dukker flere jettegryter opp og på det høyeste punktet finner du en bronsealderrøys. Her i bukta mener noen at langskip hadde tilhold i vikingtida. Bøndene i området Varna skipreide (som omfattet nesten halve Østfold) måtte stille en krigsflåte til kongens disposisjon. Denne flåten lå her.Fra Kjellandsvik og over mot Fuglevik går et markert drag i terrenget. Tidligere sto vannet atskillig høyere her, og det var nærmest et sund.Her gikk det an å slepe båtene over fra den ene til den andre siden ved behov. Eldre folk   kaller enda dette stedet for Slepet.

På Nesveien over Kjellandsvik gård er det skiltet sti til våpenhula på Jeløya. Her ble våpen lagret i vårmånedene 1945 før hjemmestyrkene fikk dem utlevert og marsjerte mot Tronvik 8.mai hvor de overtok Radiostasjonen .På veien finnes Jeløys nest eldste gård -Skipheim (Skipping) Tuftene kan ses fremdeles. Dette er en avstikker fra løypa.

Opp fra kysten og inn i den praktfulle bøkeskogen plantet tidlig på 1800 – tallet av Rickard Petterson, eier av Rosnes gård..Fantastisk område til tross for skamhogst som gjorde området svært vindutsatt. Bøk og Lerketrær.

På  Rossnes finner du Rossneshula, spennende og 7 meter innover,Skysskafferbekken og Blodstein.  Bekken fikk navnet etter ordningen med å gi øvrighetspersoner skyss og husrom når de var ute på reise.Skysskafferstasjonen lå oppe ved Nesveien. Nederst i Skysskafferbakken på venstre hånd ligger Blodstein. Ei ung tjenestejente  fra Nordre Jeløy ble knivdrept av en  ung mann fra byen akkurat her. Det er noen flekker etter blodet på steinen. Mannen ble tatt og henrettet, mens den unge jenta går igjen og viser seg for unge forelskede menn i 2-tida på natta.

Over Nesveien og opp mot Rambergtoppen 140 meter og Mosseregionens høyeste punkt. Her kan det ha vært en bygdeborg i vestenden av Bangtjernet, og på vei ned mot tjernet,det høyeste grunnvannsnivået på øya, kan du legge merke til en stor konglomerat på høyre side.

Tennisbanen, Vardetrappene ned fra Varden, gamle restaurant Fyrst, og forbi nye prektige Hoppern skole med fin idrettshall..

På vei ned mot Solbergsletta og Reiertangen ser du inn til Reier gård og et enormt eiketre.Det er hult inni og har vært det i mange år. Under krigen gjemte øyas bønder sine våpen der, og treet har siden hatt navnet Våpeneika.

Der løypa krysser den bratte Kveabakken, passerer du mellom en gravhaug på venstre side og restene av bygninger fra den eldre Reier gård på høyre side. Så følger løypa stiene rundt Reiertangen og inn mot målområdet på Søly.

Nå er du snart der du begynte, og vi håper du har hatt en fin tur og kanskje har fått noen ideer om hva du vil vite litt mer om på Jeløya.

Hvis noen har tillegg eller andre ting de synes bør være med i en slik framstilling, er det bare hyggelig å få kommentarer.